Dziś mam przepis dla tych, którzy tak jak ja nie mają zbytnio czasu ani siły na wymyślne dania w ciągu tygodnia oraz tych, co w kuchni mają dwie lewe ręce. Przyda się tylko umiejętność czytania ze zrozumieniem i minimalne zdolności manualne do obierania warzyw. Resztę zrobi za Was sprawny piekarnik.

Dziś kuchnia serwuje najprostszy, ale najpyszniejszy obiad na świecie- pieczone warzywa. Do ich przygotowania przyda Wam się duża miska, rękaw do pieczenia i naczynie żaroodporne lub blacha, co kto ma.

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cukinia,
  • papryka żółta,
  • duża cebula,
  • suszone śliwki/ morele (opcjonalnie)
  • 5 łyżeczek ziół dalmatyńskich,
  • 3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 300 ml wody.

 

Ziemniaki i marchew obieramy, następnie kroimy z resztą warzyw i wrzucamy do miski. Dorzucamy wszystkie przyprawy i dodajemy olej. Mieszamy, aby wszystkie warzywa połączyły się z przyprawami. Zawartość miski przesypujemy do rękawa, wlewamy wodę i zawiązujemy. Rozkładamy worek z zawartością równomiernie w naczyniu i wkładamy do piekarnika. Pamiętajmy o zrobieniu małego otworu w zawiązanym rękawie, jeżeli nie chcemy żeby nasz obiad eksplodował.
W zależności od sprzętu pieczenie może potrwać dłużej lub krócej, u mnie to 1,20h przy temperaturze 180°. Twardość warzyw po prostu kontrolujemy widelcem 😀
Gotowe danie można podać na przykład z sałatką lub gorącymi buraczkami. Ja wykorzystałam ogórki kiszone roboty mojej mamy.

Smacznego!

 

4 thoughts on “Najprostszy obiad na świecie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.