W tym tygodniu wrzuciłam tutaj zdjęcie pięknego, świeżutkiego awokado i powiedziałam, że przygotuję danie, które będzie zawierać ten zdrowy, pyszny owoc. Przychodzę w takim razie z przepisem na burrito po mojemu. Pyszne, energetyczne danie.
Jeszcze raz podkreślam, że to MOJA wersja, odchudzona, bez sera. Przygotowywana na MÓJ sposób. Porównania do tradycyjnej wersji są w takim razie absolutnie zbędne. 🙂

Składniki:
Tortilla pszenna,
2 łyżki oleju rzepakowego,
100 g białego ryżu,
Dojrzałe awokado,
200 g fasoli czerwonej z puszki,
400 g pomidorów z puszki lub dwa duże drobno pokrojone, 

Cukinia,
Czerwona papryka,
Czerwona cebula,
5 łyżek czerwonego wina półsłodkiego,
2 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka mieszanki przypraw do gyrosa,
Sól, pieprz (opcjonalnie)

Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę na oleju, a kiedy się zeszkli dorzucamy do niej czerwoną paprykę. Również polecam drobne pokrojenie jej, jeżeli macie problem z zawijaniem tortilli, bo im mniejsze kawałki tym łatwiej. Teraz dodajemy przyprawy i dokładnie łączymy je z warzywami. Kiedy papryka zmięknie dodajemy cukinie i również dajemy jej chwilę na połączenie się z resztą składników. Dla zwiększenia aromatu sosu, który zrobi się sam z mieszanki soków wydobytych z warzyw i przypraw dodajemy trochę wina. Oczywiście, najpierw próbujemy czy jest dobre 😀
Kiedy wino trochę odparuje dodajemy pomidory, a kiedy papryka całkiem zmięknie, odsączoną czerwoną fasolę. Można dodać też świeżą, ale jeżeli danie ma być szybkie, ułatwiamy sobie życie.
Tortillę podgrzewamy na patelni lub w mocno rozgrzanym piekarniku aż zrobi się gorąca. Rozgrzana będzie bardziej elastyczna i łatwiej będzie się ją zwijać. Po wyjęciu układamy na niej ryż i polewamy go naszym farszem, a pokrojone w plasterki awokado układamy na wierzch. Dzięki awokado i czerwonej fasoli danie jest bardzo sycące i idealnie nadaje się na obiad.
Tortillę zawijamy w ten sposób:

A teraz? Teraz możemy już jeść 😀

 

6 thoughts on “Jak robię burrito?”

Odpowiedz na „kinga-gloriaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.