Mamy piątek, więc zapraszam Was na obiad! U mnie jak zwykle szybko i prosto, ale za to pysznie. Ilość składników ograniczona!
Składniki:
500g pieczarek,
natka pietruszki,
makaron penne pełnoziarnisty (ja zawsze takiego używam, ale może być zwykły),
kubek gęstego greckiego jogurtu,
szklanka białego półsłodkiego wina (ewentualnie)
sól, pieprz


Pieczarki chwilę podsmażamy na patelni, a następnie zalewamy białym winem (lub wodą) i dusimy pod przykryciem. Następnie Dorzucamy rozdrobnioną natkę pietruszki i gotujemy razem aż cały alkohol (lub woda) odparuje, a pieczarki zrobią się miękkie. Zmniejszamy gaz i dodajemy jogurt grecki, sól i pieprz według uznania, mieszamy wszystko razem. Kiedy sos zrobi się gorący, łączymy go z wcześniej ugotowanym makaronem i voila!

 

9 thoughts on “Penne w sosie jogurtowo – pieczarkowym”

    1. Ja użyłam greckiego, bo jest zdrowszy od śmietany i lepiej znosi większe temperatury. Nie wiem jak jest z sojowym, ale myślę że jak wymieszasz go z gorącymi składnikami i od razu zdejmiesz z gazu to też będzie dobrze 🙂

  1. Kiedyś często robiłam to danie, ale zupełnie o nim zapomniałam :). Koniecznie muszę wypróbować wersji z białym winem! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.